Bishop O’Dowd High School - Center for Environmental Studies

Photo by: Duc Le Photography

Called the Center for Environmental Studies (CES) building, the new LEED platinum (awaiting certification) single-story classroom building was constructed on the north side of the Bishop O'Dowd High School campus. Green aspects of the project included the reuse of trees within the building footprint for construction lumber, a rain garden storage system which collects rain water run-off for a grey-water plumbing system for the new building, and a hill-slope storm water spreader which dissipates runoff at a slower rate to minimize erosion.

Rockridge Geotechnical performed a geotechnical investigation for the new CES building and provided geotechnical recommendations for infrastructure improvements. The new CES building is supported on shallow footings with stem/retaining walls on the downslope side. Additional geotechnical aspects of the project consisted of a new building pad into an existing hill slope which required both cut and engineered fill. Other geotechnical aspects of the project included observation of retaining wall construction, underground utility trench compaction testing, and observation and testing of new paved driveway and parking lot subgrades.

For additional information on this project please visit www.bishopodowd.org/activities/ces.php.